do
8
jun

Het unieke proeftuinenconcept
Beide voeten stevig op de grond. Vertrekken vanuit het hier-en-nu. Kijken wat al aanwezig is in de organisatie. Waken voor luchtkastelen. Dit zijn Johans uitgangspunten bij elke transformatie die hij begeleidt. Johan van den Elzen, auteur van: ‘Winst is goed, werk is beter’ kent het klappen van de zweep. Johan is van 2008 tot 2015 directievoorzitter geweest bij adviseurs- en ingenieursbureau Movares (1200 medewerkers). ‘Een transformatie mondt al snel uit in een theoretische exercitie. Dan is het kansloos. Je gaat voorbij aan de kracht van de mensen die de organisatie samen vormen.’
Het unieke proeftuinen concept waar Johan ons in mee zal nemen, doet, hoe kan het anders, een appèl op ieders eigen kracht.
Zelf heeft Johan al vroeg geleerd zijn eigen kracht aan te boren. De omstandigheden dwongen hem daartoe. Johan is opgegroeid in relatieve armoede. Hij woonde in een arbeidershuisje, had geen zakgeld, ging nooit op vakantie en bracht de zomers door met aardbeien plukken. Dit alles stimuleerde hem zich onafhankelijk op te stellen. Van een ego heeft hij geen last. Dat is een hele bevrijding.
Al in zijn eerste baan als leidinggevende merkte Johan dat er meer in mensen zit dan je denkt én dat je je best moet doen om dat eruit te laten komen. Door veel speelruimte te geven, wakkert Johan de creativiteit van zijn mensen aan. Ook stimuleert hij het maken van fouten. Zijn lijfspreuk is dan ook: ‘Beter vergiffenis achteraf dan toestemming vooraf.’ Managen laat Johan dus heel beslist achterwege. Alleen als hij merkt dat het nodig is, zorgt hij voor sturing en afstemming. Het meenemen van de OR in je plannen is daar een goed voorbeeld van.
Johan zal niet blijven hangen in vage kreten. Daar is hij de man niet naar. Dat heeft hij dus ook tegen het hele concept van Transformatiemanagement. Het is vaak veel te algemeen. Zijn advies? Maak het concreet! Hoe je dat precies doet? Werk met proeftuinen. De rest gaan we ervaren.
Zet je schrap!
di
5
sep
Gastspreker: Paul van Nunen
14.00 – 18.00 uur
Adres: Strijp-T, building TQ in het kantoor van Brainport
Achtseweg Zuid 159R, Eindhoven

Brainport: wat betekent Brainport voor jouw organisatie?
In de slimste regio van Europa knelt het. Met een flux de bouche vertelt Paul van Nunen, directeur van Brainport, hoe hij vanuit een afstand kijkt naar de onstuimige groei en potentie in Eindhoven en de uitdagingen die dat met zich meebrengt. Alhoewel Paul midden in een web zit met aan de ene kant start-ups, scale-ups, grote bedrijven en multinationals en aan de andere kant de gemeentepolitiek en overheidsbelangen, laat hij zich niet gek maken. Goed luisteren, vertrouwen creëren en ethisch handelen, is zijn middle-name. Daarin is hij gepokt en gemazeld in zijn vorige functie als woordvoerder van premier Rutte.
Als directeur van Brainport is Pauls missie om een regio te creëren waar het voor iedereen goed verblijven is. Vanuit deze missie richt Brainport zich op drie pijlers: Techniek & Ondernemerschap, Talent en Woon & Leefklimaat.
Wat verlangen onze aangesloten bedrijven van Brainport? En, wat kunnen wij van Brainport verwachten? We gaan in gesprek met elkaar om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen en verwachtingen te managen. Alleen zo kan er optimaal van elkaar geprofiteerd worden.
do
26
okt

ChatGPT – Gamechanger of angstaanjager?
“Wat kunnen wij met ChatGPT?” Het is een vraag die Tom Klaassen, directeur van Bankai, de laatste maanden geregeld krijgt van zijn klanten. Het is een mooie vraag die leidt tot interessante nieuwe concepten.
Iedereen die iets over ChatGPT heeft gehoord, of zelf met ChatGPT heeft gespeeld, zal erkennen dat het revolutionair is. ChatGPT biedt organisaties ontelbare mogelijkheden voor het automatiseren, ondersteunen en inspireren van bedrijfsprocessen, zoals: HR, marketing, klantenservice, software ontwikkeling en documentatie.
In 2021 werd al geschat dat meer dan 10% van alle data in 2025 gegenereerd zou zijn door kunstmatige intelligenties zoals ChatGPT (t.o.v. minder dan 1% in 2021). Grote kans dat dit cijfer al achterhaald is. De vraag is: hoe kan een tool als ChatGPT van waarde zijn voor jouw organisatie? Hoe verandert het de manier van werken? Wat is een eerste stap om hier mee aan de slag te gaan?
Om een begin te maken met het beantwoorden van deze vragen, zal Tom ons 5 september meenemen in zijn bevindingen van ChatGPT, de kracht van AI (Artificial Intelligence) en de kansen die het biedt. Natuurlijk staat hij ook stil bij de beperkingen en risico’s. Aan jou de vraag, is het een gamechanger of een angstaanjager?
Tom heeft ruim 15 jaar ervaring met het digitaliseren en optimaliseren van bedrijfsprocessen en het realiseren van digitale applicaties. Hierbij maakt hij veelvuldig gebruik van AI om tot innovatieve en succesvolle oplossingen te komen. Zijn klanten zijn zowel actief binnen het MKB maar ook multinationals rekent hij tot zijn clièntele (o.a. Auping, C&A, CZ, Hyundai, NXP, TNO).
Met veel passie helpt Tom dagelijks organisaties om technologie in dienst te stellen van de mens om zo het succes en werkplezier te verhogen.
Om de middag zo waardevol mogelijk te maken, nodigen we je alvast uit na te denken over een toffe use case die jou inspireert en waar je kansen ziet voor jouw bedrijf.
Nogmaals de aankondiging, nu geschreven door ChatGPT:
Als je nog niet bekend bent met ChatGPT dan is het tijd om kennis te maken met deze baanbrekende technologie. ChatGPT is een geavanceerd taalmodel dat is ontworpen om mensachtige gesprekken te voeren. Het model maakt gebruik van machine learning-algoritmen om menselijke taal te begrijpen en te produceren en is in staat om een breed scala aan taken uit te voeren, van vertalingen tot tekstgeneratie.
De impact van ChatGPT op organisaties is enorm. Het model kan organisaties helpen bij het verbeteren van hun klantenservice, het automatiseren van repetitieve taken en het personaliseren van hun communicatie met klanten. Daarnaast kan ChatGPT worden gebruikt voor het analyseren van grote hoeveelheden gegevens, het identificeren van patronen en trends, en het nemen van betere zakelijke beslissingen.
Deze middag zullen we dieper ingaan op de impact van ChatGPT op organisaties en hoe deze technologie kan worden geïntegreerd in bestaande bedrijfsprocessen. We zullen ook enkele van de uitdagingen bespreken die gepaard gaan met het gebruik van ChatGPT en hoe organisaties deze kunnen overwinnen.
do
7
dec
Spreker: Roos Fleuren
14.00 – 18.00 uur

Corporate Social Responsibility